Reseptit

Makupaloja kirjoista ja lukijoilta
Kesäkurpitsakeitto
Annosmäärä 4
Tarvitset:


1 muhkea kesäkurpitsa
1 sipuli
rypsi- tai oliiviöljyä
1 kanaliemikuutio
1 kananmuna
1 rkl currya
mausteita maun mukaan (suolaa, currya, yrttejä)
1/2 - 1 l vettä
Tee näin:

Kuori ja paloittele kesäkurpitsa.
Silppua sipuli.
Lorauta öljyä kattilaan ja muhita kesäkurpitsakuutioita ja sipulia öljyssä, kunnes vähän pehmenevät.
Kaada vesi kattilaan.
Lisää kanaliemikuutio ja curry.
Keitä.
Lisää mausteita maun mukaan.
Riko lopuksi kananmuna keittoon, sekoita. Kananmuna saostaa keiton. Voit lisätä toisenkin kananmunan, jos siltä tuntuu. Voit myös käyttää pelkkää valkuaista.

Nauti paahtoleivän kanssa, tai ripottele paahtoleipäkuutioita keittoon.

(Tämän keiton kyytipoikalukemiseksi suosittelen Rauha Jarkan matkakertomus-romaania Ohi huomisten kipujen. Kurpitsa auttaa virtsatie- ja eturauhasvaivoihin. ET)

Kanadalainen rusinaherkku
Annosmäärä 4
Tarvitset:


1 kkp rusinoita
1/2 kkp tummaa siirappia ( tai vaahterasiirappia)
1/2 kkpl vettä
1 tl vehnäjauhoja (tai perunajauhoja)

1 pkt valmista murotaikinaa ja/ tai 1 pkt vaniljajäätelöä
Tee näin:

Ota taikina sulamaan huoneenlämpöön.

Kiehuta vesi, lisää rusinat ja siirappi. Keitä n. 10 minuuttia, sekoittaen välillä.
Lisää 1 tl vehnäjauhoja tai perunajauhoja saostamiseksi. Paakkuja välttääksesi sekoita jauho pieneen tilkkaseen kylmää vettä ja kaada se kattilaan rusinasiirappiseoksen sekaan. Sekoita. Keitä vielä 5-10 minuuttia.

Taputtele taikina piirakkavuokaan. Paista joko ilman täytettä tai täytteen kanssa.

Lisää rusinahillo piirakkavuokaan joko ennen paistamista tai paistamisen jälkeen.

Voit tarjota rusinahillon jäätelon kastikkeena tai jäätelöä rusinapiirakan lisukkeena.


(Tämän rusinahillon ohjeen olen muokannut kanadalaisen vanhainkodin (Suomi-Eesti-Maja, Sault-Ste-Marie) virkistysrahaston hyväksi myydyn risettivihon ohjeesta.
  
Kyytipojaksi suosittelen amerikansuomalaisen John W. Plosilan pikkuista hartauskirjaa Tools of the spirit  - Hengen työkaluja, joka julkaistiin Sault-Ste-Mariessa, Kanadassa, suomalaisten suurjuhlilla 2010.) 
 

KIPPARI-KALLEN PINAATTIMUNAKAS
Annosmäärä 1
Tarvitset:


KIPPARI-KALLEN PINAATTIMUNAKAS

1-2 kananmunaa
pussillinen pakastepinaattia
vettä
suolaa, valkopippuria
Juustoraastetta

Tee näin:
Riko munat pannulle, sekoita. Lisää pari ruokalusikallista vettä ja suolaa maun mukaan. Kun munat alkavat hyytyä kaada pinaattipussillinen päälle. Kun näyttää kypsältä, voit syödä helpon ja nopean munakkaan lounaaksi tms. Jos haluat, voit lisätä päälle juustoraastetta. Valmista on, kun juusto alkaa sulaa.


(Tämän laktoosittoman munakkaan keksin, kun tarvitsin nopeasti vaikuttavaa ja energiaa antavaa ravintoa enkä halunnut keittoa. ET

Tämän munakkaan kyytipojaksi suosittelen sarjakuvia, mielellään vanhoja mustavalkoisia. Myös Roope Alftanin kirjoittama ja Katri Järvenpään kuvittama satukirja Keinupuu sopii tämän munakkaan keralle.)
Riitan gazpacho
Annosmäärä 5
Tarvitset:


Vajaa kilo tomaatteja,
puolikas punainen paprika,
puolikas kurkku,
yksi makea espanjalainen sipuli,
yksi valkosipulinkynsi.

1 tl suolaa
3 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
(meiramia)
(jääpaloja)
Tee näin:
Näistä aineista tulee tehosekoittimen kannu suunnilleen täyteen, mörssätään kaikki tohjoksi, saa jäädä sattumiakin.
Maustetaan suolalla, valkoviinietikalla, oliiviöljyllä,
taas mörssätään ja sitten maistetaan ja ehkä lisätään mausteita.
(Naapuri laittaa tuoretta meiramia.)
Lämpimissä maissa lisätään jääpaloja, mutta Suomen suvessa riittää kesäilta viilentimeksi.



(Tämän ruuan painikkeeksi suosittelen Inehmon Laulajan lajia -cd-levyä!) RB 
KAUKOKAIPUU-keitto
Annosmäärä 4
Tarvitset:


KAUKOKAIPUU-keitto

pussillinen suomalaisia porkkanoita
1-2 punasipulia (turvottaa vähemmän kuin keltainen)
tölkillinen kookosmaitoa
1 kasvisliemikuutio
yrttimausteita maun mukaan
valkopippuria maun mukaan
n. litran verran vettä

Tee näin:
Pese ja/tai kuori porkkanat, pilko tai raasta ne.
Silppua sipuli.
Pane porkkanat ja sipuli ja kasvisliemikuutio kiehumaan. Keitä kunnes kypsyvät. Soseuta.
Lisää mausteet ja kookosmaito. Ei tarvitse enää keittää, kunhan kuumennat.
Nauti muistellen aurinkoa täynnä ollutta matkaasi!


(Tämän keiton kehittelin kiireisenä Lepuskia toimittaessani. Ohje ilmestyi Leppävaaran Lepuski-lehdessä joskus 1990-luvun lopulla ja lähti siitä leviämään porkkana-kookoskeiton nimellä. ET

Tämän keiton kyytipojaksi sopii Eero Vartion kirjoittama matkakirja Hilkan kanssa maailmalla.)

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

04.02 | 19:18

Terve Eija!
Vielä pakerran erilaisia juttuja. Mikään ei ole lopullinen ja etsin muoto draamaan. Hyvää ystävän päivää!
t
Roope

...
10.03 | 17:51

Hei,
Voinko lähettää Sinulle runokäsikirjoitukseni? Sivumääriä on n. 30. Mietin vielä painetaanko aina yksi runo per sivu. Kuvituskin on valmiina.

...
18.01 | 15:52

Pirjo Virkkusen Pohjoista kohti on minulle mieluisaa luettavaa. Hän seuraa luontoa meikäläisen tapaan. Myös muuta elämänmenoa ihanasti : Virta vie , virta tuo.

...
23.11 | 15:04

Sisko Thorsin lastenromaani Riiviö-Riitta muuttaa uuteen kotiin on ilmestynyt. Kysy kirjakaupasta tai suoraan kustantajalta.

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS